Healthy

Friday, November 07, 2014

CZ: Nedávno jsem se vrhla na zdravu výživu, nepovažujte mě ale v téhle oblasti za nějakého guru :-) jsem v tom úplně nová a motivací je spíš snížení váhy než samotná zdravá výživa a zdravý životní styl O:-).
Nicméně jsem se rozhodla, že 2 dny v týdnu absolutně omezím přísun kalorií (tj. že budu jíst pouze zeleninu, lehké polévky apod.) a zbytek týdne se budu snažit jíst okolo 1 500kcal denně. Nevím, jestli to bude fungovat, ale i tak to zkouším :-) Ani vlastně nevím, proč vám to sem píšu - možná proto, že doufám, že mi napíšte nějaké tipy a nebo proto, že tohle rozhodnutí chci "zoficiálnět" ;-).

Kromě omezení jídla jsem se samozřejmě rozhodla, že budu i cvičit (bez toho to prostě nejde, že?!). Cvičení je úžasné už jen proto, že se člověk po něm cítí úžasně - to nemyslím ve smyslu, že jste spocení jak prasata a říkáte si, že snad nikdo nesmrdí jako vy (tak to má já! :D), ale v tom smyslu, že víte, že pro sebe a své tělo něco děláte. Je prokázané, že když cvičíte, je méně pravděpodobné, že onemocníte a navíc se hezky vyřádíte a můžete na chvilku zapomenout na všechny strasti vašeho momentálního dne/týdne. Já cvičím aerobik, zumbu a dneska jsem si vyzkoušela i yogu od Jillian Michaels.

No a samozřejmě se snažím všude možně najít zdravé recepty a jídla :-) A jedním z nich je humus. :-) Poprvé jsem o něm slyšela už h-o-d-n-ě dávno, ale nikdy jsem vlastně netušila z čeho se dělá. Nejsem naštěstí odpůrcem cizrny, takže super ;-) A zrovna dneska jsem si ho udělala a musím říct, že je to mňamka :-) (na guacamole teda asi nemá - já jsem ale hlavně milovník avokáda :D - na to vám sem dám recept zase příště).

Fajn je, že si ho můžete dát s tím, co zrovna máte doma. Může to být zelenina (tak jsem to udělala já), nebo třeba s tortilla chipsi či knackebrotem. Meze se nekladou.
A ještě víc fajn je, že je tak jednoduchý a rychlý, že to ani není možný :D. Což je pro mě velký plus, protože mám ráda rychlá (ale zdravá!) jídla.

Dole najdete recept a já se loučím :-) užívejte zbytek týdne a já se zase ozvu (příště asi s posledním článkem z Texasu :-)).


EN: I recently started living healthy. Don't get me wrong though - I'm not a specialist when it comes to healthy food and lifestyle. My motivation is also probably just loosing weight rather than the actual healthy lifestyle itself. O:-)
Anyways - I've decided to eat as less calories as possible 2 days a week (so I eat mainly vegetables or light soups) and around 1 500 kcal/day the rest of the week. I don't really know if it's going to work but I still want to try it :-) To be honest, I don't even know why I'm writing you guys about this - maybe because I'm hoping to get some more tips from you, or maybe because I want to make this decision a little bit more "official" ;-)

On top of things I've started working out (living healthy and loosing weight probably cannot happen without exercise, am I right?!). Working out is great not just because you are actually well ... working out, but because you feel so good afterwards - meaning = you feel so happy with yourself, that you're finally doing something for your body. It's proved that people who exercise are less ill! Plus working out is an opportunity to "turn off your brain" and stop thinking about current to do lists & obligations you have. But of course you gotta put up with sweating like a pig and smelling gross (at least I have to :D). The working out classes I'm taking is an aerobics and a zumba class. I also tried Jillian Michaels' Yoga meltdown work out today.

And I'm naturally trying to find as many healthy meals and foods as possible :-). One of them is hummus. It's been a while since I've heard about it for the first time and I actually did not know at all what it is made from until now. I am not against chickpeas though so I'm good haha. I made it today and it was quite good! (not as good as quacamole though - but I am an avocado lover :D - I will post a recipe for that some other day).

Nice thing about hummus is that you can eat it with whatever you have home. It's good with vegetables, tortilla chips or crispbread. But you have many other options.
Even better is that it's ridiculously fast and easy. Which is a big pro for me since I like fast (but healthy!) meals.

And with that I'm saying bye to you today :-) have a great rest of the week and I'll talk to ya later :-* (next time probably about Texas again ;-))

PS: Scroll down a little for the hummus recipe.


RECEPT NA HUMUS / HUMMUS RECIPE

Ingredience:

400g cizrny
2 lžíce olivového oleje
šťáva z půlky citrónu
1 stroužek česneku
2 lžíce sezamové pasty tahini (nemusí být)
(může být i hladkolistá petrželka na ozdobu)

Postup:

Vše (kromě petrželky) dáme do robotu a rozmixujeme. Pokud vám bude směs připadat moc tuhá, můžete přidat trošku vody.
A toť vše. Opravdu jednoduché, že? ;-)



Ingredients:

400g of chickpeas
2 table spoons of olive oil
juice from half a lemon
1 garlic clove, crushed
2 table spoons of tahini (sesame seed paste) (optional)
(you can decorate it with parsley)

Process:

Put all the ingredients in a food processor and blend to a creamy purée. If the hummus seems too thick, add a little bit of water.
That's it! Truly easy, isn't it? ;-)

You Might Also Like

0 comments

Thank you for your comments!
I appreciate it a LOT! ♥♥♥