Everyday Make Up

Wednesday, June 08, 2016



EN: I don't believe I have ever talked about make-up here on my blog. (I did post some youtube videos in that category though!) And because I myself enjoy reading about cosmetics and different products people use, I thought to myself that I could let you guys know what I have been using for my everyday makeup routine.
However there is one thing I want to clarify: I am nowhere near being a makeup artist/guru/pick-your-word! I would say it's actually quite the opposite haha. I don't even own more than 4 brushes, half of my collection of lipsticks is just wayyy too old and the list just goes on. So don't expect anything perfect here! It is my very first "beauty" post after all! :-)

CZ: Myslím, že jsem tady na blogu asi nikdy o make-upu nemluvila. (Na mém youtubku se ale objevilo videjko z tohohle soudku!) Protože si ale sama ráda čtu o tom, co ostatní používají za produkty, řekla jsem si, že bych vám taky ukázala, čím se denně maluju.
Chtěla bych ale objasnit jednu věc: nejsem opravdu žádný make-up umělec/guru! Myslím, že je to spíš naopak :D. Nevlastním více než 4 štětce, půlka z mé sbírky rtěnek je roky stará a takhle bych mohla pokračovat dál :D Takže prosím nečekejte něco perfektního! Koneckonců se jedná o můj první "beauty" článek! :-)


Moisturizer and base / Hydratační krém a podkladová báze
EN: I have been using Ziaja moisturizer for at least 2 years now. I switched from a goats milk day cream to a cucumber face cream not so long ago! But I just love these face creams. They are extremely light (since my skin gets super oily, I prefer hydrating but not heavy creams) and once they get absorbed by your skin, they aren't sticky (I personally hate when even 10 minutes after you put the cream on your face, it still feels sticky and you feel like you can't really put anything else on top).
For base I was using Dermacol Satin Base for quite a long time but when I used up the bottle, I wanted to try something else, so I am using Maybelline Baby Skin Base at the moment. To be completely honest, these two products seem the same to me. Same feeling afterwards - smooth and silky skin, but not such great results for lasting of your make up. I guess I would have to invest in more expensive products so my make-up would hold better (plus I am thinking about purchasing a setting spray so I might be missing that too).

CZ: Ziaja pleťový krém používám už nejméně 2 roky. Nedávno jsem teda zrovna přešla od denního krému s kozím mlékem na okurkový pleťový krém, ale oba tyhle krémy jednoduše miluju! Jsou extrémně lehké (má pleť je dost mastná, takže preferuji hydratující krémy nad těžkými) a hned jak se vstřebají, vůbec nelepí. (Nesnáším když i po 10 minutách po nanesení krému si k obličeji můžete přilepit papír a bude vám tam držet :D Pak se totiž nedá vůbec nic vrstvit.)
Jako bázi jsem používávala Dermacol Satin Base, ale když mi došla, řekla jsem si, že vyzkouším zase něco nového. Koupila jsem si tedy Maybelline Baby Skin bázi a abych byla upřímná, oba produkty mi připadají téměř identické. Stejná konzistence, stejný výsledek - tedy sice jemná a hebká pleť, ale že by se nějak prodloužila "životnost" mého make upu se říci nedá. Asi bych musela investovat do dražších bázích, aby make up držel lépe (a nebo možná i koupit setting sprej).


Foundation and concealer / Make up a korektor
EN: Thanks to Meghan Rienks (you can check her youtube channel here) I was introduced to Loreal Infallible Pro-Matte Foundation - the ultimate foundation for folks with oily skin. I was using this foundation for almost a year before my skin literally got tired of it. I think it was drying my face too much (you know, it has a matte finish so dehydration is just a result you will sooner or later get with products in this price category). When I still could use it, I loved it, I didn't have to use powder on my face and it also had a pretty decent coverage.
Well but because my face got seriously dry (I guess because of the Loreal Infallible foundation), I had to switch to a different foundation - the one WITHOUT a matte finish. So I just kind of tried my odds and purchased Astor Skin Match Perfection foundation. It was reasonably cheap and I think I chose well! It has a good coverage, is easy to apply (I use a beauty blender) and it isn't too drying. Although I gotta admit I have to use a powder later in the day since my face gets shiny/oily. I use Rimmel Stay Matte (sorry, I forgot to take a picture).
As a concealer I use Catrice Camouflage Cream that works well for little blemishes (stupid zittts, aren't I just too old for them? :D) but for under eye area and basically any bigger areas, you should get the liquid one from the same company, I've heard it's magic. Never tried it myself though.

CZ: Díky Meghan Rienks (na její youtube profil se můžete podívat zde) jsem objevila Loreal Infallible Pro-Matte make up - nejlepší make up pro ty s mastnou pletí. Tenhle make up jsem používala skoro rok než se můj obličej rozhodl, že to takhle dál nepůjde :D Objevila se mi dosti vysušená místa (holt v téhle cenové kategorii asi nic s matným finišem, aby vaše pleť po čase nezačala být dehydratovaná asi neseženete no) a musela jsem přejít k Astor Skin Match Perfection make upu, který jsem si koupila tak vlastně na zkoušku. Naštěstí se mi koupě bych řekla vyplatila. Make up totiž dobře kryje, jednoduše se nanáší (používám beauty blender) a nevysušuje. Musím ale přiznat, že během dne musím nanést trošku pudru (Rimmel Stay Matte - omlouvám se, zapomněla jsem vyfotit), protože se začnu lesknout.
Jako korektor používám Catrice Camouflage Cream, který skvěle zakryje malé nedostatky (nejsem už na ty beďary trochu stará? :D), ale pro kruhy pod očima a jiné větší oblasti obličeje moc vhodný není (na to spíše vyzkoušejte jeho tekutou verzi, o které jsem slyšela samé básně, ale přiznávám se sama jsem ještě nevyzkoušela).


Bronzer, contouring and blush / Bronzer, contouring a tvářenka
EN: Bronzer is a lifesaver for me! After putting on my foundation, my face turns into a flat "something" :D and it desperately needs some color and definition. Bronzer is definitely a product I couldn't NOT use (I even sometimes opt out of using foundation - you know, those early mornings in a hurry :D, but bronzer is simply something I cherish very deeply :D). I have been using Oriflame Bronzing Pearls but I am almost out and the colors actually aren't as pigmented as they used to be so I tend to use Essence Bronzering Powder instead. I actually use that same bronzer for contouring my nose as well.
Then comes highlighting - I have been looking for something nice, shimmery (and AFFORDABLE) until I got this Lorac eyeshadow palette (I couldn't find it online, sorry!) for free haha! And it solved my problem! The light color is perfect for highlighting my cheekbones, the tip of my nose and my cupids bow. The palette is a bit too big to carry around whole day though so I use Bling Highlighter Stick on the go.
And to give it a little bit more color, I use a blush on my cheeks.

CZ: Bronzer je vždycky můj zachránce! Po aplikaci make upu (případně pudru) je můj obličej neuvěřitelně plochý a potřebuje dodat zase trochu barvy. Bronzer patří mezi produkty, na které nedám dopustit (někdy dokonce ani nepoužiju make up - znáte te to, ty rána, kdy prostě fakt nestíháte :D - ale bronzer prostě použiju vždycky). Používala jsem Oriflame Bronzing Pearly, ale protože už jich moc není a trošku ztratily pigmentaci, přešla jsem k Essence Bronzering Pudru, který používám nejen na tváře, ale také na konturing nosu.
Jako highlighter používám tuhle úžasnou Lorac paletku očních stínů (omlouvám se, nenašla jsem online) - resp. používám její nejsvětlejší barvu, kterou zvýrazním lícní kosti, špičku nosu a prostor nad rty. Protože je ale dosti velká, do kabelky beru Bling Highlighter stick.
A abych dala tvářím ještě trošku více barvy, používám tuhle tvářenku.


Eyes / Oči
EN: For my eyes I use my ancient (really - I've had it for yearrrs!) Essence nude eyeshadow (something similar) that I kind of use as a base. Its a very nice subtle color (when I am lazy, I only use that and top it with mascara). Then comes the famous Lorac eyeshadow palette - I usually use the copper color and the light champagne color. If I feel like it (which is not very often, let's be honest haha!) I use this Miss Sporty Cats Eye Liner. The last thing is of course mascara - I have been using this Maybelline One By One Satin Black mascara for around 4 years and am scared of a day when they will stop selling it (they already did stop in The States!).

CZ: Na oční víčka používám jako základ moje asi sto let staré (jakože opravdu :D) Essence nude stíny na oči (něco podobného). Je to super jemná barva a někdy používám jen ji (plus řesenku). Poté už výše zmíněná Lorac paletka očních stínů, ze které většinou používám měděnou a světlou barvu šampaňského. No a když se mi chce (což se moc nestává :D), udělám si ještě černou oční linku s Miss Sporty Cats Eye Liner. Samozřejmě nezapomínám na řasenku - Maybelline One By One Satin Black řasenka je můj osvědčený produkt, kterou si kupuji stále dokola nejmíň 4 roky a děsím se dne, kdy jí přestanou vyrábět (v USA už se tomu tak stalo, takže tam ji neseženete! :O)


Lips / Rty
EN: Call me a barbarian but I usually don't have time for lips. I tell myself they are not as important or that I will take care of them later (like on my way somewhere - yah, like THAT ever happens ! :D). Usually I only use Burt's Bees Mango lip balm and if I really try, I use one of my NYX Matte Lipsticks (I use the shade 09 - Natural). (And just to be clear, I am not wearing any lipstick in the photo of my done make up O:-)

CZ: Jsem asi docela barbar, protože mi většinou už nezbyde čas na rty. Vždycky si namlouvám, že rtěnka přece není důležitá nebo že si jí udělám později (třeba po cestě - ehm, to se stává opravdu často :D). Proto to často končí jen u Burt's Bees Mango balzámu na rty a když se hodně snažím, použiju jednu z mých NYX Matte rtěnek (odstín 09 - Natural). (Pro info: na fotce hotového make upu právě žádnou rtěnku nemám O:-)


And I guess that would be all for today! Have a great rest of the week and I will talk to you guys next Wednesday again! / No a to je pro dnešek vše! Mějte krásný zbytek týdne a já se na vás budu těšit zase příští středu!

You Might Also Like

1 comments

  1. Supr ;) Ten korektor asi prubnu (alespoň v obchodě :D )
    Lenka

    ReplyDelete

Thank you for your comments!
I appreciate it a LOT! ♥♥♥